Zarządzanie lokalem gastronomicznym, to także odpowiednie zorganizowanie zabezpieczenia istotnych dokumentów, informacji czy wartościowego mienia w tym artykułów spożywczych np. alkoholu przed kradzieżą. Również ochrona artykułów spożywczych przed skażeniem jest bardzo ważna.

Czy jest możliwe takie zaprojektowanie zabezpieczenia, które nie utrudniając pracy, nie robiąc wrażenia schronu z alarmem zapewni odpowiednie poczucie bezpieczeństwa, jednocześnie nie odbierając dostępności do chronionego obiektu i pomieszczeń?

Jak zorganizować ochronę lokalu by ewentualna próba kradzieży, sabotażu, skażenia żywności została szybko zauważona by nie zagrozić zdrowiu i życiu gości, a tym samym dobrej reputacji restauracji?

Spójrzmy jak to wygląda u sąsiadów z zachodu Europy. Zapewne wielu z Państwa odwiedzało kolegów prowadzących mniej lub bardziej renomowane lokale gastronomiczne. To, w jaki sposób chronią swoje mienie nie było zapewne tematem Waszego spotkania, ale warto przypomnieć sobie pewne szczegóły.

Czy wszystkie drzwi były zamknięte? Jak duży pęk kluczy miał ze sobą gospodarz by pokazać np. piwnice win, chłodnie, ewentualnie ujęcie wody pitnej itd.? Czy czekaliście Państwo pod drzwiami aż któryś z pracowników znajdzie i przyniesie klucz? Na pewno nie uczestniczyliście Państwo w spotkaniu Waszego gospodarza z likwidatorem szkód po-włamaniowych z ramienia ubezpieczyciela. Zapewniamy, że fakt szybkiej wypłaty pełnego odszkodowania nie jest efektem naiwności zachodnich ubezpieczycieli, lecz efektem takiego zabezpieczenia obiektu, które nie pozostawiało żadnych wątpliwości, co do włamania a nawet jego przebiegu.

Jak to uzyskują?

Prawie zawsze poprzez taką kombinację urządzeń z zakresu zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych, która przy umiarkowanym nakładzie finansowym zapewnia maksimum bezpieczeństwa.

Przyjrzyjmy się, jakie możliwości daje powszechnie stosowany na zachodzie system Master Key w Polsce znany, jako System Centralnego Otwierania, potocznie nazywany również systemem generalnego klucza lub z kluczem matką.

 

1

Fot. Zamki do drzwi bez kluczy i wkładek

Źródło: https://www.google.pl/search?q=obrazy+dla+ochrona+kluczy+przed+kopiowaniem&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjz1JivxqTcAhULGCwKHY9uD5gQsAQIKA&biw=1467&bih=713#imgdii=h9kmMzqPVBrOfM:&imgrc=MhtTrTSpbmc6eM:

 

Aby przybliżyć Państwu jego zalety w kilku punktach omówimy jego zalety i sposób stosowania.

 

1. Najważniejszą cechą dobrych rozwiązań w zakresie zabezpieczeń jest ochrona kodu dostępu. Obojętnie czy mamy do czynienia z rozwiązaniem zabezpieczenia opartym o wykorzystanie kodów PIN, linii papilarnych, siatkówki oka, brzmienia głosu, kart magnetycznych, chipowych czy kluczy mechanicznych.

Jeżeli chcemy być bezpieczni musimy w taki sposób chronić kod otwarcia by potencjalny intruz nie mógł go pozyskać.

Systemy Master Key buduje się na zamkach i kluczach mechanicznych lub mechaniczno – elektronicznych, a więc podstawowym kryterium, jakie musimy spełnić jest ochrona klucza przed nieuprawnioną duplikacją – podrobieniem. Właściwe dobranie systemu powinniśmy zacząć od oceny kluczy czy są chronione przed kopiowaniem. Najlepiej sprawdzić to nie opierając się na deklaracjach sprzedawcy, lecz zlecając dorobienie próbki klucza z oferowanego systemu w kilku punktach usługowych. Jeśli dorobienie nie będzie możliwe system zbudowany na takich kluczach jest wart zainteresowania.

Dlaczego to takie istotne? W każdej firmie, również gastronomicznej jest pewna rotacja pracowników, szkoli się uczniów, kursantów, zatrudnia się pracowników sezonowych itp., Jeśli lokal ma być bezpieczny osoby takie nie mogą mieć możliwości duplikacji powierzonych lub „podebranych” kluczy. Klucze nie poddające się nieuprawnionej duplikacji, to klucze do sukcesu.

 

2. Jak uniknąć kłopotów z wypłatą odszkodowania w przypadku włamania?

Dobrze, jeśli w lokalu pracującym w innym trybie niż całodobowy wszystkie drzwi po zamknięciu lokalu były w sposób pewny zaryglowane. Dlaczego? Otóż w przypadku włamania w celu kradzieży bardzo ważny jest czas, jakiego potrzebuje przestępca do spenetrowania lokalu. Im więcej drzwi musi otworzyć tym większa szansa, że zostanie złapany lub wypłoszony przez służby ochrony.

Jeszcze bardziej istotne jest to w przypadku próby sabotażu, mającej na celu skażenie żywności lub aktu terrorystycznego - pozostawienia niebezpiecznego materiału. Stwierdzenie, do jakich pomieszczeń wchodził intruz umożliwia i bardzo przyspiesza likwidację zagrożenia. Korytarz do toalet, zejście do piwnicy, przejście na zaplecze kuchni itp. to nie tylko drzwi chroniące przed przeciągiem, ale o ile są odpowiednio zamknięte np. systemem Master Key, również sygnalizacja przemieszczania się intruza i ewentualnie dowód włamania dla ubezpieczalni.

 

3. Uporządkowana gospodarka kluczami i zarządzanie pracą w firmie to kolejny istotny atut systemów Master Key.

Zachęcamy do rzetelnej analizy: Czy wiem ile kluczy (a więc kodów dostępu) jest używanych w mojej restauracji? …. Na pewno? Spróbujmy to sprawdzić. Do drzwi zewnętrznych od zaplecza przekazywałem 2 sztuki kluczy do kłódki i 2 do wkładki. A ile jest teraz używane? Ma je kierownik to oczywiste, no i zaopatrzeniowiec, bo przecież przywozi świeże towary zanim ktokolwiek inny przyjdzie do pracy. A pani Basia, której pociąg pasuje tak, że jest zawsze pół godziny przed czasem stoi pod drzwiami czy wchodzi wejściem głównym? Jest bardzo dobrym pracownikiem zanim inni przyjdą do pracy zdąży już przygotować kuchnię. Jak wchodzi?

A piekarnia? Najlepsza w mieście! Goście restauracji zachwycają się ciemnym chlebem ze smalcem i ogórkiem kwaszonym. Pieczywo przywożą o 4 rano na długo przed zaopatrzeniowcem i nie zostawiają go na zewnątrz. No i jeszcze ten kluczyk na gwoździku w razie awarii. A ile jest zapasowych? Ile przez te cztery lata już zaginęło?

Czy na pewno to ja wciąż jeszcze zarządzam swoją restauracją? Czy nie za wiele zostawiam przypadkowi?

Odpowiednio dobrany i zaprojektowany system Master Key zapewnia właścicielowi lub upoważnionej przez niego osobie pełną kontrolę nad ilością i przepływem kluczy. I nie chodzi tu zupełnie o rygorystyczne dyscyplinowanie, lecz o wiedzę niezbędną do odpowiedniego kierowania i rozliczania pracowników przy równoczesnym zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa.

 

4. Komfort użytkowania dla właściciela i kierownictwa lokalu jest ostatnim, ale nie najmniej istotnym zagadnieniem, które chcemy przedstawić.

Komfort z samej istoty rzeczy jest zjawiskiem dość trudnym do oceny, a dostrzeganym najczęściej dopiero wówczas, kiedy jest lub gdy był. W przypadku użytkowania kluczy najczęściej możemy odczuwać dyskomfort, bo czyż nie dużo wygodniej by się żyło gdyby wszystkie drzwi były otwarte. Póki, co tak jednak nie jest. No, więc trzeba chodzić z pękami kluczy poznaczonych kolorami tasiemkami itp. a niektóre są tak duże, że najlepiej byłoby nosić je w plecaku lub teczce.

„Staję przed drzwiami i co się okazuje? Żona omyłkowo zamiast kluczy do domu teściów zabrała mi z dyplomatki klucze od restauracji, znowu zamiast pracować muszę czekać na pana Rysia, aż przyjdzie do pracy. Mój problem to nic w porównaniu do wściekłości żony, która będzie się musiała cofnąć 150 kilometrów po właściwy pęk kluczy.

Taka dla niektórych życiowa sytuacja nie musi mieć miejsca. Komu potrzebne są pęki kluczy? System Master Key zapewnia możliwość takiego zaplanowania działania zamków, które właścicielowi daje możliwość otwarcia wszystkich drzwi w należącym do niego lokalu jednym kluczem. Jak wielki daje to komfort pracy wiedzą wszyscy ci z Państwa, którzy korzystają już z takich rozwiązań. Pracownicy mają możliwość swoim również jednym kluczem otworzyć tylko te drzwi, do których dajemy im uprawnienie.

 

2

Fot. Zamki do drzwi bez kluczy i wkładek

Źródło: https://www.google.pl/search?q=obrazy+dla+ochrona+kluczy+przed+kopiowaniem&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjz1JivxqTcAhULGCwKHY9uD5gQsAQIKA&biw=1467&bih=713#imgdii=h9kmMzqPVBrOfM:&imgrc=MhtTrTSpbmc6eM:

 

Dla szczególnie ceniących sobie swój czas i wygodę restauratorów atrakcyjne może okazać się jeszcze inne rozwiązanie. System można zaprojektować tak, by jednym kluczem możliwe było otwarcie wysokiej klasy zamków w domu, domku letniskowym, własnych lokali w Krakowie, Poznaniu, Szczecinie, Berlinie, a nawet mieszkania teściów (oczywiście za ich zgodą). Domownicy swoimi kluczami otworzą tylko dom, pracownicy poszczególnych restauracji tylko swoje miejsca pracy, kierownik wszystkie lokale, którymi zarządza, a żona dom, domek letniskowy i mieszkanie teściów.

Czy taki komfort jest wart wydania 3 – 4 tysięcy złotych? Jesteśmy pewni, że tak. Koledzy na zachodzie Europy już tak żyją.

 

3

Fot. Zarządzanie kluczami

Źródło: https://www.google.pl/search?q=obrazy+dla+zarz%C4%85dzanie+kluczami&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjWqaWZy6TcAhWDaFAKHaNTC6QQsAQIJg&biw=1467&bih=713#imgrc=5b1msM30Q1QMrM:

 

A co z odpowiedzialnością materialną? Czy pracownicy nie będą mieli podstaw do uchylania się przed nią, jeśli szef będzie mógł w każdej chwili wejść do magazynów?

Ten problem można rozwiązać poprzez zastosowanie równolegle elektronicznej kontroli dostępu, najlepiej wkładką mechatroniczną funkcjonującą w systemie i rejestrującą, kto, kiedy, o której godzinie otwierał drzwi – urządzeniem, które nie da się oszukać. Ale to już temat na kolejny artykuł.

 

 

 

Specjalista Wydziału Prewencji KWP

                                                                                            w Poznaniu

                                                                          podinsp. mgr Henryk Gabryelczyk

 

Pin It

 

bg
pi